Acasa  »   Articole
17.04.2020     3166    

INTRETINEREA MOBILEI DIN PAL SAU MDF

Primul pas a fost facut: ai finalizat amenajarea caminului tau, ai ales mobilierul visat (facut la comanda exact cum ti-ai dorit), esti satisfacut de rezultat, ramane sa inveti care sunt metodelede intretinere a mobilei din PAL sau MDF

Astazi timpul liber este limitat si uneori chiar inexistent,de aceea vin cu cateva idei pentru intretinerea mobilierului care sa te ajute sa economisesti timp astfel incat la finalul zilei sa te bucuri de cateva momente de relaxare alaturi de un prieten sau citind cartea preferata.

Intretinerea mobilei reprezinta un lucru esential daca vrei sa ai o casa curata si placuta si daca vrei ca mobilierul tau sa reziste mai mult in timp. Fie ca este o mobila clasica sau moderna , fie ca este scumpa sau ieftina, din lemn masiv, din produse pe baza de lemn sau sticla, mobilierul trebuie pastrat in conditii bune si intretinut corect.

Stergerea prafului, indepartarea petelor, lustruirea sau ceruirea sunt cateva modalitati prin care iti poti pastra mobila stralucitoare.

Intretinerea mobile din PAL

Mobila din PAL melaminat se intretine in primul rand cu solutii din comert special concepute pentru acest tip de material, cum sunt cele de la Pronto, Sano sau Polish, si cu lavete moi, de preferat din bumbac, ca sa nu zgaraie mobila.

Daca mobila este doar prafuita, fara pete, ea poate fi stearsa doar cu ajutorul unui pamatuf sau poate fi intretinuta cu spray-uri antistatice.

Daca mobila este murdara, cu pete de grasime, o solutie de curatat o reprezinta cea pentru geamuri, dar alegeti o solutie care sa nu contina alcool si amoniac pentru ca acestea pot distruge lustrul. Mobilierul din PAL, fiind acoperit cu o folie fina de plastic, trebuie in primul rand degresat si acest lucru poate fi realizat cu succes cu aceasta solutie pentru geamuri ce indeparteaza petele de grasime si lasa suprafata curata.

O alta solutie pentru intretinerea mobilei murdare este folosirea unei carpe moi inmuiata in detergent diluat sau intr-o solutie din apa si sapun. Atentie insa sa nu umeziti excesiv suprafetele deoarece placa de PAL se poate umfla, iar canturile se pot dezlipi. Dupa curatare, suprafata se sterge cu o carpa uscata pentru a nu ramane urme.
Pentru lustruirea mobilierului din PAL apeleaza la o ceara speciala pentru lemn.

Intretinerea mobile din MDF

Mobila din MDF este mai pretentioasa in ceea ce priveste intretinerea ei decat mobila din PAL. Fii atent insa la materialele din care este fabricat mobilierul tau din MDF – de obicei structura se executa din PAL, iar fronturile din MDF. In acest caz trebuie sa folosesti solutii de curatare diferite in functie de suprafata pe care vrei s-o cureti.

Daca ai o mobila din MDF mat atunci intretinerea mobilei se poate face cu o carpa moale umezita doar in apa.

Daca ai mobilier din MDF lucios atunci poti sterge suprafetele de praf cu lavete moi, care nu zgarie, sau cu un pamatuf. Daca suprafata are urme de murdarie sau amprente, atunci poti sterge suprafetele cu solutie de curatat geamurile, alte solutii de curatare indicate pentru lemn lasand urme. In cazul in care ai mobilierul din MDF achizitionat recent, este indicat ca, timp de 15 zile de la indepartarea foliei protectoare, sa nu stergi suprafetele fronturilor lucioase. In felul acesta eviti zgarierea lor.

Daca ai o mobila din MDF furniruit atunci intretinerea mobilei se va face cu solutii de curatare indicate pentru lemn. Lustruirea MDF-ului furniruit se poate face cu o ceara speciala pentru lemn.
Nu se recomanda pentru niciun tip de MDF solutii pe baza de alcool, solventi chimici, acetona sau alte substante asemanatoare, aceste solutii ducand la deterioararea lui.